Del siden

Corona og renterne

Vi risikerer nu, at en recession vil følge lige i hælene på coronavirussen. For når regeringer - godt nok i god mening - lukker hele samfund ned, lukker de også ned for økonomien ...

Læs også artiklen om corona og renterne i Effektivt Landbrug

I takt med, at covid-19 virussen breder sig, kollapser forbruget. Regeringer laver sanktioner for folks bevægen, gøren og laden ... Godt nok af god mening for at forsinke spredningen af coronavirussen, men det har også en anden effekt.

Når dele af et samfund sættes i stå, går hele systemet i stå. Vores økonomi er i dag bygget på en så høj grad af samhandel landene imellem, at en nedlukning svækker økonomien voldsomt. Ikke kun i lande ramt direkte, men også i de lande man samhandler mest med. 

FED handler
ECB måler og vejer stadig, hvad de vil gøre. Til gengæld har den amerikanske centralbank (FED) nu to gange reageret.

Først nedsatte de styringsrenten med hele 0,5 point, og i mandags hævede de loftet for helt korte udlån fra 100 til 150 mia USD. Det skal ses i lyset af, at planen ellers var at reducere loftet. Trump arbejder desuden med en finanspolitisk lempelse i form af udskydelse af skattebetaling. 

Italien på randen af konkurs?
Alt imens USA handler, tænker ECB stadig over situationen. Spørgsmålet er, om man allerede er så langt bagud, at Italiens økonomi ikke står til at redde.

Landet er på vej ud i en økonomisk krise, der kan udvikle sig til en politisk krise, der formodentlig vil være så stor, at de ikke selv kan komme ud af den. I forvejen er de jo ekstremt forgældet, og det halter med indtjeningen.

Rentespændet fra italienske statsobligationer til tyske er på over 2 %. Troen på fremtiden er ikke stor i Italien lige nu - og det kan ses på 5-plus-5 swappen. Den udtrykker, hvad markedet tror om 5 år, at inflationen vil være 5 år senere. Altså inflationen om 10 år.

Når markedet nu tror, at inflationen i år 2030 vil være under 1 %, er det ekstremt skræmmende. For det er under halvdelen af ECBs målsætning. 

Troværdighed?
ECBs chef, Christine Lagarde, får sin sag for, når hun på et tidspunkt skal præsentere en både troværdig og realistisk plan for at redde væksten i EU. To katastrofer hærger indtil videre og har potentiale til en større skadevirkning på økonomien end i 2008.

Dels har vi "problemerne" i Italien, der måske breder sig til EU generelt. Dels har vi sammenbruddet hos OPEC, hvor en åben priskrig mellem Rusland og Saudi Arabien sender inflationen i gulvet.

Strategien er klar
Vores rentestrategi er derfor stadig den samme, som vi længe har haft. Vi anbefaler, at man har 100 % variabel rente. Men vi forstår også, hvis nogen har en politik om en vis mængde fast rente. Dog ikke under 80 % variabel rente.  

Anbefaling
Vi anbefaler fortsat 80-100 % variabel rente.