Del siden

Brasilien som storleverandør af soja

Læs her vores markedskommentar fra 26. januar 2020 om oliefrø - soja og raps - hvor vi i første omgang ikke fik udløst det salgssignal på raps, der ellers var oppe over ... Men i Brasilien, hvor sojahøsten ser ud til at blive meget stor, har de stadig gode muligheder for at sælge til Kina på trods af kinesernes nylige handelsaftale med USA.

Der er noget, der ikke hænger sammen. Eller også skal man læse, hvad der står mellem linjerne. For hvor skal kineserne gøre af de store mængder soja, hvis de både skal tage varer fra USA og Brasilien, især nu hvor svineproduktionen er nede med omkring 40 %?

En af detaljerne i fase 1 aftalen mellem USA og Kina er jo netop, at kineserne kun skal købe amerikanske varer, hvis de er konkurrencedygtige. Kina siger dermed, at de forventer, at Brasilien vil have konkurrencedygtige priser på sojabønner fremadrettet. Dermed kommer Kina ikke til at vælge amerikanske varer i større omfang end tidligere.

Hvad præcis, der står mellem linjerne, ved vi af gode grunde ikke. Men mon ikke det er noget i den retning, de har tænkt i Kina? Måske ved vi meget mere om et par uger.

Så høstes der sojabønner
Brasilianerne er igang med at høste soja, og der ser ud til at blive meget af det. Andelen der er høstet ligger på 5,86, hvilket er mindre end sidste års tal på 12,33 %, men her var man også rigtig tidligt på den. I gennemsnit over de sidste 5 år har brasilianerne høstet 6,62 % på nuværende tidspunkt.

Den dårlige avl af sojabønner i USA med omkring 96 til 97 mio tons må amerikanerne se slået med flere længder af brasilianerne. Umiddelbart tyder meget på, at den brasilianske avl ender omkring 123 mio tons. Derfor skal brasilianerne massivt ud på eksportmarkedet for at afsætte omkring 76 mio tons, hvor amerikanerne ventes at sælge 48-49 mio tons.

Salgssignal i rapsfrø på høst 2020 er udskudt
Prisen på rapsfrø på terminerne, der ligger fra november 2020 og frem - altså 2020 høsten - er nu kommet godt til tilbage, og derfor er en akut risiko for et salgssignal udskudt indtil videre. 

Ser vi derimod på høst 2019 med samme analysemetode, er prisen faldet så meget tilbage, at man bør sælge eventuelle restmængder. I AgroMarkets har vi solgt alle rapsfrø på høst 2019, men der kan jo være nogle, som fortsat har restpartier liggende. Idet vi i AgroMarkets har solgt hele 2019, kommer der ikke flere signaler på det gamle høstår. Derimod sender vi prompte et ud, når det kommer på ny høst 2020.

Vi anbefaler
Opjusteringer i WASDE rapporten af både soja- og rapslagrene får markederne til at køle af igen. Vi afventer stadig sojakøb, idet prismomentet fortsat peger ned.

Som køber af soja, tilskudsfoder, højproteinblandinger til malkekøer, rapsskrå og -kager samt andre proteinråvarer
Vi er nu dækkede til og med oktober 2020. Også økologiske produkter. Vi afventer prisudviklingen og ønsker ikke at dække yderligere nu. 

Som sælger af rapsfrø
Vi har solgt 100 % høst 2019 til 271 DKK pr 100 kg og er endnu ikke begyndt at sælge af høst 2020.